G-B3L771SHCH
Alglerin Gıda Zenginleştirmede Büyük Rolü

Alglerin Gıda Zenginleştirmede Büyük Rolü

Hazırlayan: Kübra Taze

Günümüzde insanların besin değerleri bakımından dengesiz beslenmeleri çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Obezite, diyabet, tansiyon, kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları insanlarda alternatif beslenme kaynaklarına ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Algler ise bu kaynaklara alternatif gözüyle bakılmaktadır. Ancak dünya nüfusu ve hızla gelişen küresel ısınma, iklim değişiklikleri, gıda yetersizliği gibi sorunlarda geleceğe dair soru işaretleri oluşturmaktadır.

Algler Bu Sorunları Çözebilir Mi?

Algler su ortamında primer üretici canlılardır. Besin zincirinin önemli bir parçasını oluştururlar. Yaygın olarak büyüklüklerine göre mikroalg (fitoplankton) ve makroalg (deniz yosunu-ipliksi algler) olarak sınıflandırılmış heterojen bir organizma grubudur. Sürdürülebilir gıda arzını sağlayabilmenin yanı sıra yüksek besin içerikleri ve sağlık açısından faydalı yönleriyle dikkat çekerler. Aynı zamanda yapılarında yüksek miktarda lipit, protein ve diyet lifi içermektedir. Ayrıca sterol, vitamin, pigment, α-tokoferol, β-karoten, glutatyon, askorbik asit, flavonoidler, hidrokinonlar, fikosiyaninler, prolin, fenolik bileşikler, poliaminler ve özellikle çoklu doymamış yağ asitleri (ω-3 yağ asitleri) içerikleri nedeniyle iyi bir besin kaynağı olarak kabul edilmekte ve fonksiyonel gıda olarak değerlendirilebilmektedirler. Mikroalgler ile zenginleştirilmiş makarna, un, kurabiye gibi çeşitli ürünler mevcuttur.

Mikroalglerden olan, Spirulina spp. ve Chlorella spp. ile zenginleştirilmiş gıda alanındaki çalışmalar incelendiğinde; protein, vitamin ve mineral gibi besin içeriklerinin, toplam fenolik maddenin ve pigmentlerin arttığı gözlemlenmiştir.

 

Faydalı Bir Besin: SPİRULİNA

Spirulina, mavi-yeşil alg olarak bilinen bir siyanobakteridir. Filamentli ve çok hücreli olan dünyada en çok yetiştirilen mikroalgdir. Karbondioksit fiksasyonu ve nitrifikasyon için yararlı, çevre dostu ve sürdürülebilirdir. Ticari olarak kontrollü koşullar altında ve büyük havuzlarda üretilmektedir.

Antioksidan enzimlerini aktive etmesinin yanı sıra lipit peroksidasyonunu önleme gibi işlevlere sahiptir. Patojenik bakterilere, RNA virüslerine ve mantarlara karşı vücudun bağışıklığını arttıran Spirulina’nın cilt sağlığına da iyi geldiği belirtilmektedir. Doğal ilaç olarak kabul edilmektedir.

Zengin besin içeriğine sahip olan Spirulina, Dünya Sağlık Örgütü tarafından insanlığın en iyi sağlık ürünü olarak tanımlanırken; UNESCO tarafından, geleceğin en ideal besini olarak ifade edilmiştir. Aynı zamanda Avrupa Uzay Ajansı ve NASA, uzun süreli uzay yolculuklarında yetiştirilebilecek başlıca besinlerden biri olarak Spirulina’yı onaylamıştır.

 

Yeşil Sağlıklı Gıda: CHLORELLA

Kolayca kültürlenebilme ve yüksek biyokütle gibi ekonomik değerlere sahiptir.  Sağlıklı, besleyici ve fonksiyonel özellikleri ile ilgi görmektedir. İçeriğindeki lutein ile, katarakt önleyici özellikler göstermekte ve yaraların iyileşmesini hızlandırmaktadır.

Gıda endüstrisinde, sütlü tatlılarda, yoğurtta, peynirde, fermente ürünlerde ve diğer işlenmiş gıdalarda kullanılabilmektedir. Algler gıda endüstrisinin yanı sıra tarım, tıp, eczacılık, atıkların uzaklaştırılması, hayvan beslenmesi, kozmetik, biyoyakıt üretimi gibi pek çok alanda yararlanılan önemli kaynaklar olarak tercih edilmektedir.

 

KAYNAKÇA

  • Nurko, E., Nakilcioğlu, E., & Ötleş, S. (2023). Microalgae for The Food of Future: Spirulina sp. and Chlorella sp. Düzce Üniversitesi Bilim Ve Teknoloji Dergisi11(3), 1655–1665. https://doi.org/10.29130/dubited.1146266
  • Nurko, E., Nakilcioğlu, E., & Ötleş, S. (2023). Geleceğin Gıdaları için Mikroalgler: Spirulina spp. ve Chlorella spp. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 11, 1655-1665.
  • Meral, R., Doğan, İ. S., & Kanberoğlu, G. S. (2012). Fonksiyonel Gıda Bileşeni Olarak Antioksidanlar. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tech, 2(2), 45-50.
  • Sasa, A., Şentürk, F., Üstündağ, Y., & Erem, F. (2020). Alglerin Gıda veya Gıda Bileşeni Olarak Kullanımı ve Sağlık Üzerine Etkileri. International Journal of Engineering, Design and Technology, 2(2), 97-110.

 

img

Kübra Taze

Yorumlar

img