G-B3L771SHCH
Bayramların Gözde Tatlısı: Baklava

Bayramların Gözde Tatlısı: Baklava

Orta Asya kökenli bir tatlı olmakla birlikte birçok ulusun mutfağında yer almakta olan baklava Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray mutfağında geliştirilmiş ve 1473 yılında Fatih Sultan Mehmet’in mutfak defterinde kayıtlarına rastlanmıştır.

Geleneksel bir tatlı olan baklava Türk kültürünün önemli bir parçasıdır. Geçmişte makam, mevki ve servet sahibi kişilere ikramda bulunulurken baklavanın ikram edilmesi baklavayı önemli bir tatlı haline getirmiş, Gaziantep ilimiz baklavanın en iyisini ve en çeşitlisini yapmakla ünlenmiş şehrimiz olmuştur.

TSE’ye (Türk Standartları Enstitüsü) Göre Baklava Nasıl Olmalıdır?

Baklava, çok ince hamurların arasına iç harç konularak ve üzerine şeker şerbeti ilave edilerek yapılan tatlı çeşididir.

Un: Baklavada kullanılacak unun birinci kalite, dinlenmiş ve sert buğday unundan olması,

Yufka: İnce açılmış olması,

Yağ: Sade yağ (içeriği % 99’u sütten elde edilmiş susuz süt yağı)/tereyağı olması,

Nişasta: Hamurların birbirlerine yapışmaması için kıvamında kullanılması,

İç Harç: Fıstık, ceviz gibi isteğe bağlı harçlar kullanılması gerekmektedir.

  baklava, ünlü türk tatlısı yapmak nasıl - baklava yapımı stok fotoğraflar ve resimler     baklava, ünlü türk tatlısı yapmak nasıl - baklava yapımı stok fotoğraflar ve resimler  baklava tatlısı hazırlama aşamaları için yakın çekim - baklava yapımı stok fotoğraflar ve resimler  baklava, ünlü türk tatlısı yapmak nasıl - baklava yapımı stok fotoğraflar ve resimler

Baklavanın Kalitesinin Sırrı

  • Baklavanın en önemli özelliği ince bir hamur tabakasına sahip olmasıdır.
  • Kendine özgü parlak, sarı altın renginde olması gerekir. Yanık veya koyu renkli olmamalıdır.
  • Hamurların her katının yüksekliği belirgin kabarık şekilde durmalıdır.
  • Yenildiğinde çıtır çıtır hafif kırılma sesi duyulmalı ve kendine has aroması hissedilmelidir.
  • Kullanılan un ile yırtılmadan açılabilen bir hamur olmalı ve üst üste konulan yufkaların yapışmasını önlemek amacıyla nişasta kullanılmalıdır.
  • Tepsinin her yerinde ton ve pişimi eşit olmalıdır.

baklava - baklava kalite sırrı stok fotoğraflar ve resimler

Ramazan Bayramında Baklava

'Tatlı Yiyelim Tatlı Konuşalım'...diyerek atasözlerimize kadar yer etmiş olan tatlılar özel günlerin, bayramların vazgeçilmez unsurudur. Özellikle de Ramazan Bayramıyla özdeşleşmiştir. Osmanlı döneminde de bayramlarda, kutlamalarda ve Ramazan da en sevilen tatlı olmuş ve Ramazan ayının ortalarında baklava, padişahtan yeniçerilere bir iltifat simgesi olarak kullanılmış buna karşılık yeniçerilerde padişaha Ramazan ayının 15’inde baklava sunmuşlar ve tören şeklinde olan bu sunuma ‘baklava alayı’ denilmiştir.

baklava seller man with trays of baklava. - baklava stok fotoğraflar ve resimler

Baklavanın Coğrafi İşaret Alması

Antep baklavası, coğrafi işaret olarak Avrupa Birliği'nde tescil edilmiştir  Gaziantep   mutfağı da   2015   yılında UNESCO’nun Gastronomi alanında ‘Yaratıcı  Şehirler Ağı’na dahil edilmiştir.

Baklava, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret ( TPE, 2007 ) ve Avrupa Komisyonu tarafından Korunan Coğrafi İşaret ( AB, 2013 ) ile tescillenmiştir .

 

 

 

 

Referanslar

[1] Acar, O., ve Koksel, H. (2023). A study on the estimation of dough sheeting behaviour and textural properties of baklava from commercial flour properties. Journal of Cereal Science110, 103647.

[2]  Akkaya, A., ve  Banu, K. O. C. (2017). Past, present and tomorrow of Baklava. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi (Irtad) E-Issn: 2602-44621(1), 47-50.

[3] Sevimli, Y. ve Sönmezdağ, AS (2017). Özel gün tatlıları: Kültür turizmi açısından önemi. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi (Irtad) E-Issn: 2602-4462 , 1 (2), 18-28.

 

img

Tuğçe Nur Akgün

Yorumlar

img