G-B3L771SHCH
Bebek Mamalarında Ağır Metal Mi Var?

Bebek Mamalarında Ağır Metal Mi Var?

Geleceğimiz olan çocuklarımızın dünyaya geldikleri andan itibaren beslenmesi ve gelişimi ebeveynler için çok önemlidir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre bebeklerin birçok hastalıklardan korunup, büyüme ve gelişimini tamamlayabilmesi için ilk 6 aylık süreçte ki beslenmesinde sadece anne sütü önerilmektedir.

Ancak bebeklerin süreç içerisinde büyüme ve gelişim hızının artması, anne sütünün yetersiz kalmaya başlaması sonucu tamamlayıcı besin olarak farklı tahıl ve gıda ürünlerinin karışımında elde edilen bebek mamalarının anne sütü ile birlikte tüketilmesi bebeklerin büyüme ve gelişimine katkı sağladığı bilinmektedir.

feeding bottle with infant formula and powder on violet  background, flat lay - bebek mamaları stok fotoğraflar ve resimler

Bebek Mamalarında Ağır Metal Mi Var?

Bebekler, daha düşük vücut ağırlıkları, daha yüksek metabolik hızları, merkezi sinir sistemi gibi bazı organ ve dokularının eksik gelişimi toksik etkilere yetişkin bireylere göre daha duyarlı olurlar.

Yapılan araştırmalarda ABD’de satılan bebek mamalarında arsenik(As), kadmiyum(Cd), cıva(Hg) ve kurşun(Pb) gibi ağır metallerin bulunduğuna dair derin endişelerin olduğu dile getirilmiştir.

Ağır metallere maruz kalmak kanserojen olmakla birlikte;

  • Nörolojik,
  • Üreme,
  • Gelişimsel,
  • Kardiyovasküler,
  • Hematolojik,
  • Gastrointestinal,
  • Böbrek,
  • Kas-iskelet sistemi gibi birçok olumsuz sağlık etkilerine neden olur.

highlight on chemical element arsenic in periodic table of elements. 3d rendering - arsenik stok fotoğraflar ve resimler  highlight on chemical element cadmium in periodic table of elements. 3d rendering - kadmiyum stok fotoğraflar ve resimler 

Tahıl içeren bebek mamaları;

  • Tahıl içeren gıdalar önemli enerji kaynakları olup, bol miktarda nişasta , lif, protein ve yüksek miktarda vitamin ve mineral içerir.
  • Bebekler sütten kesildiğinde, tahılla beslenme bağırsak mikrobiyotasının fermantasyon aktivitesini artırır.
  • Bu ürünler hafif tat, doku ve yarı katı kıvama sahiptir, bu nedenle anne sütünden katı gıdaya geçiş aşamasındaki bebekler için alternatiftir.
  • Tamamlayıcı beslenmenin başında yer alan besinlerdir. Ancak bu bahsettiğimiz tüm avantajlara rağmen, bu ürünlerin tüketimi nedeniyle aflatoksinlere (Aflatoksinler tarımsal ürünlerde tahıl ve kabuklu yemişlerde kontamine olarak bulunan toksik maddelerdir.) maruz kalmak kaçınılmazdır.
  • Aflatoksin toksisitesi beslenme faktörlerinden de etkilenir. Proteini yeterli miktarda tüketmeyen çocuklar aflatoksinlere karşı daha savunmasız hale gelir.
  • Uluslararası kanser araştırma ajansı (IARC), aflatoksini 1. grup  kanserojenler arasında listelemiş  olup karaciğer kanserinin başlıca nedeni olarak kabul etmektedir.
  • Avrupa Birliği'nde (AB) bebek mamalarında aflatoksin için limitler belirlenmiştir. İzin verilen bu limitler, gıda tüketim sıklığı, çevre koşulları ve bebek mamasının türüne bağlı olarak her ülkede farklılık göstermektedir.

Vitaminler

Tahıllarda işleme aşamalarında vitamin miktarında önemli kayıplar oluşur, bu nedenle bebeklerin yeterli vitamin alımını sağlamak amacıyla bebek mamalarına vitaminler eklenir.  Bebeklerin beyin fonksiyonlarının gelişimi için önemli olup, eksikliğinde; anemi, depresyon, egzama, sindirim sistemi bozuklukları ve görme bozukluklarına sebep olabilir.

vitamins and minerals nutrition vector set - vitaminler stock illustrations

 

 

Referanslar

[1] Bashiry, M., Javanmardi, F., Sadeghi, E., Shokri, S., Hossieni, H., Oliveira, C. A., ve Khaneghah, A. M. (2021). The prevalence of aflatoxins in commercial baby food products: A global systematic review, meta-analysis, and risk assessment study. Trends in Food Science &Technology114, 100-115.

[2] Piacentini, K. C., Ferranti, L. S., Pinheiro, M., Bertozzi, B. G., ve Rocha, L. O. (2019). Mycotoxin contamination in cereal-based baby foods. Current Opinion in Food Science30, 73-78.

[3] Parker, G. H., Gillie, C. E., Miller, J. V., Badger, D. E., ve Kreider, M. L. (2022). Human health risk assessment of arsenic, cadmium, lead, and mercury ingestion from baby foods. Toxicology reports9, 238-249.

[4] Yaman, M., ve Mızrak, Ö. F. (2019). Determination and evaluation of in vitro bioaccessibility of the pyridoxal, pyridoxine, and pyridoxamine forms of vitamin B6 in cereal-based baby foods. Food chemistry298, 125042.

[5] Uğur, H., Çatak, J., Mızrak, Ö. F., Çebi, N., ve Yaman, M. (2020). Determination and evaluation of in vitro bioaccessibility of added vitamin C in commercially available fruit-, vegetable-, and cereal-based baby foods. Food Chemistry330, 127166.

img

Tuğçe Nur Akgün

Yorumlar

img