G-B3L771SHCH
Hangi Gıdalar "Geleneksel"?

Hangi Gıdalar "Geleneksel"?

Geleneksel gıda terimini duyduğumuzda hepimizin aklında farklı algılar bulunsa da bir gıdaya geleneksel diyebilmek için bazı şartlar…

Atalarımızdan Kalan Miras: Geleneksel Gıdalar

Son yıllarda tüketilen gıdalara yönelik bilinç artmıştır. Artan bilinçlenmenin sonucunda insanlar sağlıklı, güvenli ve lezzetli olduklarını düşündükleri gıdalara yönelmeye başlamışlardır. Bunun sonucunda geleneksel adı verdiğimiz gıdalara verilen önem ve talep artmıştır.

Tüketicilerin Geleneksel Gıda Algısı

Tüketicilerin geleneksel gıdalara yönelik algı ve tutumları ile ilgili yapılan araştırma sonucunda katılımcıların konuya yönelik farklı algıları incelenmiştir. Yapılan araştırma sonucunda:

  • Tüketiciler geleneksel olarak adlandırdığımız gıdaları tarihin ve kültürün parçası olarak görmektedirler.

Buna ek olarak  tüketiciler geleneksel gıdaların korunarak yeni nesillere aktarılması gerektiğini düşünmektedir.

Geleneksel Gıda Olarak Adlandırma Şartları

Geleneksel gıda terimini duyduğumuzda hepimizin aklında farklı algılar bulunsa da bir gıdaya geleneksel diyebilmek için bazı şartlar bulunmaktadır. Gıdalar, tüketiciyi yanıltmayacak şekilde etiketlenmelidir. Bu nedenle gıdanın etiketlendirilmesi açık, yanıltmacadan uzak ve bilgilendirici olmalıdır. Gıdanın etiketitanıtım şekli  göz önünde bulundurularak yanıltıcı olup olmadığı belirlenmektedir..

 Geleneksel teriminin gıda adında kullanılabilmesi için dikey gıda kodeksinde (geleneksel marmelat vb.)  tanımlanmış olması gerekmektedir. Dikey gıda kodeksi, yatay gıda kodeksinde belirlenen koşullara ek olarak belirlenen özel kriterleri içerir. Belirli bir gıda, gıda grubu veya gıda ile temas eden malzemeler ile ilgili analiz yöntemi ve numune alınması da dikey kodeksin kapsamı içerisinde bulunmaktadır. Gıda katkı maddesiaroma verici gıda bileşenleri, diğer gıda bileşenleri ilave edilen kaynak suları, içme suları, doğal mineralli sular ve yapay sodanın özellikleri dikey gıda kodeksi ile belirlenir.

Gıda maddesine geleneksel denmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş olması gerekmektedir.

Coğrafi işaret kapsamına girmeyen ve gıda ürünü tarif etmek için geleneksel olarak en az otuz yıl süreyle kullanıldığı kanıtlanan adlar belirli şartları karşılamak koşulu ile geleneksel gıda olarak adlandırılabilir. Bu şartlar:

  • Geleneksel üretim veya geleneksel bileşimden kaynaklanması.
  • Geleneksel hammadde veya malzemeden üretilmiş olması.

Coğrafi işaret, ürünün kaynağını, karakteristik özellikleri ile  bulunduğu coğrafi alan arasındaki ilişkiyi gösteren bir kalite işaretidir. Diğer bir deyişle belirli özellikleri ile  birlikte bulunduğu bölgeye ait olan ve bulunduğu coğrafi alan içerisinde üretilen gıdalardır.   İthal edilmiş geleneksel gıdalar için ise gıdanın ithal edildiği ülkede geleneksel ürün adı olduğunu kanıtlayan resmi belgeler geçerlidir.

Kürek Helvası Tarifi ve Malzemeleri

% 100 Geleneksel Gıda Var Mıdır?

Piyasada yer alan benzeri gıdalarla karıştırılabilecek gıda ürünlerinde %100 ifadesi kullanılabilir Alternatif maddeler kullanılarak üretilebilen gıdalarda ilgili bileşeni vurgulamak için %100 ifadesi kullanılabilir. Geleneksel gıdaların üretimi belirli bileşenlerin üretiminden elde edilmektedir. Dolayısıyla içerik bakımından tüketiciyi yanıltan alternatif bileşeni, üretimi, işlenmesi bulunmamaktadır. Bu nedenle ‘% 100 geleneksel’ şeklinde kullanılamaz.

 

img

Buse Karaman

Yorumlar

img