Güvenilir gıdaya erişebilmenin ilk adımı gıdayı satın almadan önce etiket üzerinde bulunan bilgileri incelemektir.
Ambalajda bulunması gereken bilgilerin neler olduğunu öğrenerek sağlıklı, güvenilir ve bilinçli gıda tüketimi yapabiliriz. Bu da Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nde gıdaların ambalajında bulunması zorunlu bilgiler açıklanmıştır.
Etikette Bulunması Gereken Bilgiler
Ürünün adı: Gıdanın adı ürün ambalajında yer alması gereken zorunlu bir bilgidir. Ürünün adı gerektiğinde ürünün kullanım amacının tanımlanmasını sağlamalıdır. Buna ek olarak tüketicilerin gıdanın gerçek doğasını herhangi bir yanıltmaca olmadan anlamalarına olanak sağlayacak şekilde açık ve anlaşılır olmalıdır.
Ürünün içindekiler (bileşen listesi): Ürünün içindekiler herhangi bir yanıltmacaya sebep vermeden açıkça ifade edilmeli ve ağırlıkça çoktan aza doğru sıralanmalıdır.
Ürünün net miktarı: Paketlenmiş olan ürünün, ambalaj malzemesi ve gıda ile birlikte ambalajlanan diğer malzemeler hariç miktarını ifade etmektedir.
Üretimi yapan firmanın adı ve yeri: İşletme kayıt numarası, açık adresi, firma adı belirtilmelidir.
Ürünün ait olduğu ülke: Menşe bildirimi yapılmalıdır.
Son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihi: İnsan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarih “Son Tüketim Tarihi”, ilk kalite özelliklerini kaybettiği tarih ise “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” olarak adlandırılmaktadır..
Alerjen bilgisi: Alerjenler diğer hammaddelerden ayırt edilecek şekilde belirtilmek zorundadır.
Muhafaza ve kullanım bilgileri: Hangi şartlarda, nasıl tüketilmesi gerektiği belirtilmelidir.
Beslenme Beyanı: Ürünün besin değerleri Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’ndeki referans değerlere uygun biçimde 100 gram üzerinden belirtilmelidir.
Kullanılan dil, tarih ve alerjen bildirimi için Türkçe olmalıdır. Yapılacak beslenme beyanları başka dilde dahi olsa Türk Gıda Kodeksine uygun olmalıdır.
Ufak bir hatırlatma
Gıda ambalajları sadece zorunlu bilgileri içermez. Buna ek olarak ürünü üreten firmanın tüketicilere aktarmak istediği bilgileri de içermektedir. Her iki durumda da ürünün etiketinin içerdikleri ve verilen bilgiler, etiketleme kurallarına uygun olmalıdır. Çünkü etiket, tüketicinin yanılmasına sebep vermeden doğru bilgiye ulaşmasını sağlamalıdır.
Gıdanın
- doğası
- kimliği
- bileşimi
- miktarı
- dayanıklılığı
- menşe ülkesi
- üretim metodu
gibi başlıca özellikleri açısından yanıltıcı olmamalıdır.
Yazarın diğer yazılarını okumak için tıklayın
Güncel Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği için tıklayın