Gluten Nedir?

Gluten, buğday ve buğdayın yanı sıra çavdar, arpa ve tritikaleden (çavdar ve arpa karışımı) de elde edilebilen bir proteindir. Doğal olarak oluşur ancak protein, doku ve lezzet katmak için ekstrakte edilebilir, konsantre edilebilir ve aynı zamanda gıdalara ve diğer ürünlerin yapısına da eklenebilir. Ayrıca gıdaları bir arada tutmak ve onlara şekil vermek için bağlayıcı bir maddedir.

Gluten Kötü Mü?

Glutenin kötü mü yoksa iyi mi olduğu konusunda yıllardır süren bir tartışma mevcut. Özellikle tam tahılların yapısında bulunur. Vücutları bunu tolere edebilen sağlıklı insanlar için yapısı gereği kötü değildir. Çünkü yapısında gluten içeren gıdalar insanlara protein, çözünebilir lif ve besin maddeleri sağlamaktadır.

Gluten hakkında daha fazla bilgi için : Glutensiz Beslenmek Zararlı Mı?

Kimler Glutenden Kaçınmalıdır?

Gluten, vücudu bu proteini tolere edemeyen bazı insanlar için sakıncalıdır. Bu kişiler arasında şunlar yer alır:

  • Çölyak hastalığı olan kişiler
  • Çölyak dışı glüten duyarlılığı olan kişiler
  • Buğday alerjisi olan kişiler
  • Gluten ataksisi olan kişiler

Çölyak hastalığı, gluten tüketen kişilerde ince bağırsağa zarar veren otoimmün bir hastalıktır. Aynı zamanda çölyak hastalığı olmayan kişilerde de çölyak dışı gluten duyarlılığı olabilir.

Buğday alerjisi olan kişilerde alerji sadece buğdaya karşıdır yani glutenin kendisine karşı değildir. Ancak buğday da yapısında glüten içerdiği için bu kimseler buğday tüketemezler.

Gluten ataksisi, insan vücudunun glutene karşı beynin bazı kısımlarına saldırmasıyla sonuçlanan ve nadir görülen nörolojik otoimmün bir bozukluktur.

Ülkemizde glutensiz gıda ürünlerinin satışı oldukça az ve bazı yerlerle kısıtlı. Bu bağlamda, glutensiz gıda
Glutensiz Raflar

ürünlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla Ticaret Bakanlığı bazı kıstaslar belirlemiştir. Resmî Gazete aracılığıyla halka tebliğ etmiştir.

MARKETLERDE ARTIK ZORUNLU

Güncellenen Tebliğ, gıda perakende sektöründe faaliyet gösteren büyük zincir mağazalarının glutensiz ürün satışına yönelik yükümlülüklerini artırmıştır.

Daha önceki düzenlemeye göre sadece büyük ölçekli mağazaların glutensiz ürün bulundurması gerekiyordu. Yeni tebliğ ile birlikte, mağaza büyüklüğüne göre daha geniş bir ürün yelpazesi sunulması zorunlu hale getirilmiştir.

Özetle yapılan değişiklikler şu şekildedir:

  • Ürün Çeşitliliği: Artık daha fazla sayıda glutensiz ürünün satışa sunulması gerekmektedir. Özellikle ekmek, makarna gibi temel gıda maddelerinin bulunması zorunlu hale getirilmiştir.
  • Mağaza Büyüklüğü ve Ürün Çeşitliliği İlişkisi: Mağaza ne kadar büyükse, sunması gereken glutensiz ürün çeşidi de o kadar artmaktadır.
  • Yürürlük Tarihi:  1 Eylül 2024 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Sayfamızdaki diğer yazılara göz atabilirsiniz:

Chia Tohumu ve Sağlık Üzerine Etkileri

Ketojenik Diyet Nedir?

Kaynakça

  1. Resmî Gazete, 5 Mart 2024, Glütensiz Gıda Satış Yükümlülüğü Tebliği
  2. Healthline: Gluten Nedir ve Kimler Kaçınmalıdır?
  3. Celiac Disease Foundation: Çölyak Hastalığı ve Glütensiz Diyet
  4. WebMD: Glütensiz Diyet Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Paylaş.
Yorum Yapın

Exit mobile version