Bebek Beslenmesi ve Bebek Mamalarının Önemi
Geleceğimiz olan çocukların sağlıklı bir şekilde beslenmesi ve gelişimi ebeveynler için kritik bir konudur.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmesini önermektedir.
Ancak, bebeklerin büyüme hızının artmasıyla birlikte anne sütünün yetersiz kalması, tamamlayıcı gıda olarak bebek mamalarının kullanılmasını gerektirir.
Bebek Mamalarında Ağır Metal Tehlikesi
Bebekler, daha düşük vücut ağırlıkları, daha yüksek metabolik hızları, merkezi sinir sistemi gibi bazı organ ve dokularının eksik gelişimi toksik etkilere yetişkin bireylere göre daha duyarlı olurlar.
Maalesef yapılan araştırmalar, ABD’de satılan bebek mamalarında arsenik, kadmiyum, cıva ve kurşun gibi ağır metaller bulunduğuna dair endişeleri ortaya koymaktadır.
Bu ağır metallere maruz kalmanın, nörolojik, üreme, gelişimsel ve kardiyovasküler gibi birçok sağlık soruna yol açabileceği bilinmektedir.
Tahıl İçeren Bebek Mamaları
Tahıl, bebekler için önemli bir enerji kaynağıdır ve lif, protein ile vitamin ve mineral açısından zengindir. Çünkü sütten kesilen bebekler için tahıl, katı gıdaya geçişte uygun bir alternatif sunar. Ancak, bu ürünlerde aflatoksinler gibi toksik maddelere maruz kalma riski vardır. Aflatoksin, kanserojen olarak sınıflandırılan bir toksindir ve bu nedenle protein eksikliği, çocukları bu toksinlere karşı daha savunmasız hale getirir.
Uluslararası kanser araştırma ajansı (IARC), aflatoksini 1. grup kanserojenler arasında listelemiş olup karaciğer kanserinin başlıca nedeni olarak kabul etmektedir. Ayrıca Avrupa Birliği’nde (AB) bebek mamalarında aflatoksin için limitler belirlenmiştir. İzin verilen bu limitler, gıda tüketim sıklığı, çevre koşulları ve bebek mamasının türüne bağlı olarak her ülkede farklılık göstermektedir.
Bebek Mamalarına Vitamin Eklenmesi
Tahıllarda işleme aşamalarında vitamin miktarında önemli kayıplar oluşur. Bu nedenle bebeklerin yeterli vitamin alımını sağlamak amacıyla bebek mamalarına vitaminler eklenir. Ayrıca vitaminler, beyin fonksiyonlarının gelişimi için önemlidir. Eksiklikleri anemi, depresyon ve görme bozuklukları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Bebek mamaları, bebeklerin sağlıklı büyümesi için önemli bir rol oynar, ancak ağır metaller ve aflatoksinler gibi riskler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu yüzden ebeveynlerin, bebek mamalarının içeriğine dikkat etmeleri ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmaları büyük önem taşımaktadır.
Meraklısına;
Gıda Renklendiricileri Çocuklarda Hiperaktiviteye mi Neden Oluyor?
Kaynaklar
Bashiry, M., Javanmardi, F., Sadeghi, E., Shokri, ve Khaneghah, A. M. (2021). The prevalence of aflatoxins in commercial baby food products. A global systematic review, meta-analysis, and risk assessment study. Trends in Food Science &Technology, 114, 100-115.
Piacentini, K. C., Ferranti, L. S., Pinheiro, M., Bertozzi, B. G., ve Rocha, L. O. (2019). Mycotoxin contamination in cereal-based baby foods. Current Opinion in Food Science, 30, 73-78.
Parker, G. H., Gillie, C. E., ve Kreider, M. L. (2022). Human health risk assessment of arsenic, cadmium, lead, and mercury ingestion from baby foods. Toxicology reports, 9, 238-249.
Yaman, M., ve Mızrak, Ö. F. (2019). Determination and evaluation of in vitro bioaccessibility of the pyridoxal, pyridoxine, in cereal-based baby foods. Food chemistry, 298, 125042.