Gıda israfı, temel olarak üretilen gıdaların tüketilemeden çöpe gitmesidir. Gıda israfı ekonomik faktörler, yönetimsel problemler ve teknolojik nedenler gibi pek çok sebepten dolayı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, israf edilen gıda ürünlerinin çevresel, ekonomik ve sosyal faturaları oldukça yüksek düzeyde olmaktadır.
Çevre kirliliği ve doğal kaynakların sürdürülebilir bir biçimde kullanılmaması gıda üretiminin endişe yaratan boyutlara gelmesine neden olmaktadır. Ayrıca gıda üretiminde verimi arttırmak için çevre tahrip edilmektedir.
Dünyada her yıl gıdaların yaklaşık olarak üçte biri kaybedilmekte ya da israf edilmektedir. Dünya üzerinde her dokuz kişiden birinin açlıkla karşı karşıya. Bu yüzden gıdaların çöpe gitmesi kabul edilemeyecek bir durumdur. Maalesef birçoğumuz yiyebileceğinden fazla gıda satın aldığı için bu ölçekte de israf artış gösteriyor.
Gıda kaybı ve israfı, değer zincirinin tüm aşamaları boyunca meydana gelmektedir. Bunların sonucunda da gıda israfı, sera gazı salınımı arttırarak iklim değişikliğine neden olmaktadır.
Dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor.
Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre sadece Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe gidiyor. Bu da Türkiye’de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyeceğin israf edildiği anlamına geliyor. Ayrıca Türkiye hane başına gıda israfında dünyada 16. sırada yer almaktadır.
Çevresel Sonuçlar
- İsraf edilen gıdaların tekrar yetiştirilebilmesi için yeni tarım alanlarının açılması gerekmektedir. Bu durum doğal ve ekolojik dengenin bozulmasına neden olur.
- Gıdaların sofralarımıza gelene kadar geçen sürede harcanan enerji ve fosil yakıtlar sera gazlarının oluşmasına neden olur. Sera gazının artışı da tabi ki çevreye zarar verir.
Günümüzde küresel bir sorun haline gelen gıda atıklarının oluşturduğu kirlilik, doğal kaynakların azalması, ekonomik ve toplumsal zararlar göz önüne alındığında gıda atıklarının etkin bir şekilde yönetimi ve yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Sürdürülebilir kalkınmanın devamı için hem ülkemizde hem de tüm dünyada her geçen gün önem kazanan konulardan biri olmaya devam ediyor.
Dünyamızın geleceği için hepimizin harekete geçerek yiyecek kaybına ve israfına dur dememiz şart. Bu yüzden gıdaları israf etmeden kullanmayı bir yaşam biçimi haline getirmek için günlük hayatımızda birtakım alışkanlıklarımızı değiştirmek durumundayız.
İsrafı azaltmak için neler yapabiliriz?
- Gıda etiketlerini okumayı öğrenebilirsiniz.
- Sadece ihtiyacınız dahilinde alışveriş yapabilirsiniz.
- Porsiyon miktarlarını küçültebilirsiniz.
- Yiyecek artıklarınızdan komposto yapabilirsiniz.
- Daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir diyet benimseyebilirsiniz.
- Gıdaları daha iyi depolayabilir ve stok yönetimini iyi yapabilirsiniz.
Gıda kaybı ve israfının olumsuz etkisinin olduğu aşikârdır. Doğal kaynakların kısıtlı olduğu ve nüfusun hızla artmasının beklendiği dünyamızda, gıda kayıpları ve israfını azaltmak için ulusal ve küresel çapta önlemler almak gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzdur.
Kısacası, gıda kaybı ve israfını azaltmak herkes için daha çok gıda, daha az sera gazı salınımı, doğal kaynaklar üzerinde daha az baskı ve artan verimlilik ve ekonomik büyüme anlamına geliyor.
MERAKLISINA:
Ekmek İsrafına Acilen Son Verin!