Günümüzde tüketiciler gıdaların içeriğine, nasıl yapıldığına ve nereden geldiğine oldukça önem gösteriyor. Tüketicilerin doymalarının yanından bağışıklık ve bağırsak sağlığını destekleyen fonksiyonel gıdalara talebi de giderek artıyor. Beklentilerin sağlık dışında sürdürülebilirlik, şeffaflık ve etik kaynaklara da yönelmesi gıda şirketlerinin çalışma prensibini temelden değiştiriyor. Bu da bitki bazlı diyetlerin artışından çevreci daha akıllı paketlemeye kadar her şeyi şekillendiriyor. Aynı zamanda teknoloji de her zamankinden daha büyük bir rol oynuyor. 3D baskılı et ve kişiselleşmiş beslenme gibi yenilikler artık sadece gelecekçi fikirler olmaktan çıkarak raflarda yerini alıyor. Dahası özel etiketli gıda sektörü, özellikle perakende pazarında, hakimiyetini sürdürüyor.

2025 yılına girerken gıda ve içecek sektöründe heyecan verici trendler tüketicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu trendler arasında başlıca sürdürülebilirlik, sağlık-beslenme, fonksiyonel gıda-içecek, bitkisel proteinler ve özel etiket başlıkları bulunuyor.

Gıda tahmincileri yukarıda bahsedilen konu başlıklarının özelinde 2025 gıda trendleri olarak:

1. Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik artık moda bir sözcük olmaktan çıkıp zorunluluk haline gelmiştir. Gıda atıklarını azaltmaktan rejeneratif tarımı benimsemeye kadar, gıda şirketleri aktif olarak sürdürülebilir kaynak ve üretime doğru kayıyor. Tüketiciler giderek daha fazla çevresel etkiye dayalı seçimler yapıyor. Bu da çevre dostu ambalaja sahip, sürdürülebilir kaynaklı içeriklere ve şeffaf tedarik zincirlerine sahip ürünleri tercih etmek anlamına geliyor. 2025 yılında, tedarik zincirlerinde çevre dostu uygulamaları öncelik haline getiren markalar tüketici güvenini kazanacaktır. Ayrıca iklim değişikliğiyle mücadelede hayati bir rol oynayacaktır.

Sürdürülebilir Yudumlar

Bazı bira ve viski markaları, kuraklığa dayanıklı fonio veya kernza gibi tahıl bileşenlerini kullanarak çevresel ayak izlerini azaltmaya çalışıyor. Dahası, bir şarap markası ise 2026’ya kadar şişe ağırlıklarını %25 düşürmeyi hedefliyor.

2. Sağlık ve Beslenme

Besin ve sağlık gibi sık kullanılan kelimeler diyet ve sağlıklı yaşam arasındaki kritik ilişkiyi vurguluyor.

Gıda Takviyeleri

Bağışıklık sistemini güçlendirmeyi, zihinsel berraklık ve enerjiyi hedefleyen takviyeler, kolajen ve protein tozları gibi özel ürünlerle diyet boşluklarını doldurarak pazara hakim olmayı hedefliyor. Hatta tüketicilerin bağışıklığı artırmak istemesiyle de mürver, zerdeçal gibi ürünlere talep daha da artıyor.

Tıbbi Gıdalar 

Kalıtsal metabolik bozuklukları ele almak ve tedavisi olmayan durumları yönetmek için yeni gıdalara olan ihtiyaç artmaktadır. Gıdanın ilaç olarak benimsenmesi daha çok ön plana çıkıyor. Tıbbi gıda, kısmi veya tamamlayıcı bir öğün ikamesidir.  Bu ürünler kronik hastalık yönetimini etkili bir şekilde geliştirir. Tıbbi gıda endüstrisine giderek artan bir yönelim vardır. Grand View Research’e göre küresel tıbbi gıda pazar büyüklüğü tahmini şu anda 24,80 milyar dolardır. 2025’ten 2030’a kadar %5,13 lük bileşik yıllık büyüme oranıyla büyümesi öngörülüyor.

Kemoterapi veya diyaliz gibi tedaviler gören hastalar genellikle kas kaybı ve protein eksiklikleri çeker. Protein modülleri; ciddi enfeksiyonlar, travma, yanıklar, yetersiz beslenme, ameliyat sonrası iyileşme ve kritik hastalara yöneliktir. Böylece proteinle zenginleştirilmiş tıbbi gıdalara olan talebi artırır. Hipoalerjenik tıbbi gıdalar, inek sütü veya soya gibi gıdalarda bulunan proteinleri tolere edemeyen hastalar içindir. Ozempic ve GLP-1 zayıflama ilaçlarını kullananların artması besin değeri yüksek ve küçük porsiyonlu atıştırmalık/yemekler üzerine yeniliklerini artıracaktır.

Kişiselleşmiş Beslenme 

Tüketiciler, diyetlerin bireysel sağlık ihtiyaçlarına, genetik profillere ve yaşam tarzı faktörlerine göre uyarlandığı kişiselleşmiş beslenmeye giderek daha fazla ilgi duyuyor. Yıllık ölümlerin %74’üne (41 milyon) neden olan bulaşıcı olmayan hastalıklar, küresel eylemi teşvik ediyor. BM’nin 2030 hedefi, 30-70 yaşları arasındaki bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilgili ölümleri üçte bir oranında azaltmasıdır. Kişiselleşmiş gıda ürünleri, kilo yönetiminden hastalık önlemeye kadar bireysel tercihlere, alerjilere ve sağlık hedeflerine hitap edecektir. Bu beslenme tüketicilerin beslenmelerini daha kolay takip ve optimize etmelerine olanak tanıyan son teknolojiyle desteklenecektir.

Amino asit bazlı enteral beslenme; uyku bozuklukları, depresyon, osteoporoz ve fibromiyalji gibi durumlar için uygulanır. Bir diğer beslenme ise cinsiyetselleştirilmiş beslenme olarak karşımızı çıkmaktadır. Kadınlar, genellikle hormon döngüleriyle ilişkili olan benzersiz diyet istekleri ve ihtiyaçları  üzere beslenme arayışındadır. Bunun aksine erkekler ise kas geliştirme ve spordan toparlanmayı önceliklendiriyor. Bağırsak sağlığının korunmasında ise probiyotikler, prebiyotikler ve fermente gıdalar giderek daha fazla ilgi görüyor. Böylece bu gıda trendleri kişiselleştirilmiş beslenme stratejilerinin ayrılmaz bir parçası olacaktır.

3. Fonksiyonel Gıdalar ve İçecekler

2025’te belirli sağlık yararları sunan besinlerle zenginleştirilmiş fonksiyonel gıda ve içeceklere olan talep artmaya devam edecektir. Trend gıdalar arasında vitaminler, probiyotikler, prebiyotikler, adaptojenler ve antioksidanlarla zenginleştirilmiş gıdalar ve içecekler yer alır. Bağırsak sağlığını destekleyen gıdalar, sindirimi, bağışıklığı ve ruh sağlığını iyileştirmek isteyen tüketiciler için öncelik olmaya devam edecektir. Omega-3, antioksidanlar ve belirli vitaminler açısından zengin beyin sağlığını destekleyen gıdalara olan talep de artacaktır. Buna ilaveten tüketiciler şeker alımını azaltmaya ve metabolik sağlığı korumaya odaklandıkça, şekere duyarlı diyetler ve ketojenik ürünler popülerliğini koruyacaktır.

Ekşi mayalı unlu mamüller

Pandemi sırasında, evde klasik fermente ekmeğin denenmesiyle ekşi maya yeniden gündeme gelmiştir. Müşteriler mutfakta saatler harcamadan ekşi mayanın sunduğu faydaları ve lezzeti arıyor. Geçen zamana rağmen ekşi mayanın trendini kaybetmeyip 2025’te marketlerde daha fazla yer alacağı öngörülüyor. Ekşi maya içeren gıda trendleri arasından pizza hamurları, pideler, kekler, krakerler, çikolatalar ve daha fazlası büyük ilgi görmeye devam edecektir.

Bağırsak sağlığına faydalı ve raflarda daha çok göreceğimiz bu fonksiyonel ekşi mayalı bazı gıda trendleri;

Spagetti (Şubat 2025’te piyasada), Gözleme ve Waffle Karışımı, Balkabağı Zerdeçal Ekşi Mayası, Deniz Tuzlu Krakerler.

İçecekler

Tüketiciler günümüzde sulardan daha fazlasını istiyor. Daha yenilikçi biçimlerde ek elektrolitler ve hidrasyon arıyorlar. Gıda ve içecek fuarlarında elektrolitli dondurmalar, maden suyu, klorofil suyu ve proteinli su gibi gıda trendlerine eğilim vardır. Ayrıca antioksidanlar ve elektrolitler içeren gıdalarda ön plana çıkmaktadır. Özellikle kaktüs suyu, çiğ hindistan cevizi suyu gibi ürünlerin daha popüler olacağını öngörülmektedir.

4. Bitki Bazlı Proteinler

Bitki bazlı ürünlerin tüketimi önemli bir büyüme gösteriyor. AB tüketicilerinin %37’sinin vegan, vejetaryen veya fleksitaryen diyet yapması bitki bazlı proteinleri olan talebi artırıyor. Ebeveynlerin %69 artık çocuklarının daha fazla bitki bazlı gıda tüketmesini tercih ediyor. Böylece daha sürdürülebilir gıda tüketiminde bitkisel diyetlerin ve alternatif proteinlerin 2025’te gıda trendlerinin başında olması muhtemeldir. Ayrıca marketlerde daha fazla vegan çikolata, bitki bazlı süt ve ürünlerinin yer alması da muhtemeldir. Hatta laboratuvarda üretilen et de bunlar arasında yer almaya hazırlanıyor. Dahası bitkisel et alternatifleri 3D yazdırılmış et ürünlerinin de aralarında olması öngörülüyor.

Bitki Bazlı Su Ürünleri

Deniz yosunu ve su mercimeği gibi hem sağlıklı hem de sürdürülebilir su kaynaklı çeşitler giderek daha popülerlik gösteriyor. Deniz yosunu içecekler ve sakızlarda özellikle demir, magnezyum ve iyot içeriğiyle öne çıkıyor. Bunun yanında yüksek protein içerikli su mercimeğinin de protein alternatifi olarak daha fazla kullanımı muhtemeldir.

5. Özel Etiket

Özel etiketler, özellikle markalı ürünlerden daha uygun fiyatlı ancak yüksek kaliteli alternatifler sunarak ivme kazanıyor. Gıda perakendecilerinin/işletmelerinin kaliteyi, sürdürülebilirliği ve ürün çeşitliliğini iyileştirmesiyle özel etiketli gıdalara güven artıyor. Böylece 2025 yılında, özel etiketli markaların tüketici değerini sunmada kilit rol oynaması muhtemeldir. Böylelikle gıda sektöründeki sözleşmeli üreticiler de bundan faydalanacaktır.

Bahsedilen bu trendlerin yanı sıra temiz etiket seçimi, gıda güvenliğine yönelik yatırımlar, dondurulmuş gıdalar, yapay zeka kullanımı, gıda-tarıma yönelik teknolojik yatırımlar ve her bütçeye uygun beslenme de öne çıkması beklenen konular arasındandır.

Sonuç

2025 yılının gıda trendleri, sürdürülebilirliğe, sağlıklı ürünlere ve kişiselleşmiş beslenmeye yönelik gözüküyor. Tüketicilerin gıda farkındalığının artmasıyla gıda endüstrisi yeni teknolojilere yönelmeye, bitkisel ve alternatif proteinlerle yenilikler yapmaya devam ediyor.

Meraklısına;

Alglerin Gıda Zenginleştirmede Büyük Rolü
Bitkisel Süt Alternatifi: Bezelye Sütü
Atıktan Lezzete: İleri Dönüştürülmüş (Upcycled) Gıdalar

Kaynaklar

https://theaprildiaries.wordpress.com/2024/07/21/the-top-5-food-trends-for-2025/ https://www.innovamarketinsights.com/trends/nutrition-trends-2025/ https://www.foodnavigator.com/Article/2025/01/08/top-20-research-trends-shaping-future-food-and-beverage/#anchor                                                                                                https://media.wholefoodsmarket.com/whole-foods-market-forecasts-the-top-10-food-and-beverage-trends-for-2025/                                                                                                                              https://wonnda.com/magazine/food-industry-trends/#elementor-toc__heading-anchor-0 https://www.mintel.com/press-centre/mintel-announces-global-food-and-drink-trends-for-2025/ https://www.nytimes.com/2024/12/31/dining/food-eating-predictions-2025.html#

Paylaş.
Yorum Yapın

Exit mobile version