Plastik şişelerin altındaki numaralar ne anlama geliyor hiç merak ettiniz mi?
Bir çoğumuz plastik şişelerin altındaki numaralar ne anlama geliyor diye merak ediyor olsak da hiç araştırmamışızdır. Ama bu yazıyı okuduktan sonra plastik şişelere bakış açınızı değiştirebilirsiniz.
Günümüzde plastik şişelerin kullanımının artmasının sebebini kullanım kolaylığı sağlıyor olması diyebiliriz. Çünkü taşıma kolaylığı, esnek ve darbelere karşı dayanıklı olması nedeniyle daha çok tercih ediliyor.
Plastik ürünleri neredeyse her yerde kullanıyoruz. Peki üzerinde yazan sayılara hiç dikkat ettiniz mi? bu sayılar neden yazıyor olabilir? Hadi birlikte bu konuyu inceleyelim..
Sayılar ne anlama geliyor?
Plastik ürünlerin altındaki sayılar, üründe kullanılan plastiğin tipini gösterir ve bu sayılara da “Reçine Belirleme Kodu (Resin Identification Code)” denir. Kısaca plastiğin kimliği diyebiliriz.
1 Numara- PET / PETE (polietilen tereftalat)
Plastik ürünlerde en çok kullanılan numara 1 ‘dir. Bu numarayı daha çok su şişelerinde görüyoruz. Zaten su şişelerinin genel olarak pet şişe olarak bilinmesinin sebebi de budur diyebiliriz. PET şişenin geri dönüşümü kolaydır ancak bu ürünler tek kullanımlık olduğu için tekrar tekrar kullanılması önerilmemektedir. Bu tekrar kullanımlarda bakteri oluşumu gözlenme olasılığı yüksektir. Dikkatli kullanılmalıdır.
2 Numara- HDPE (yüksek yoğunluklu polietilen)
Bir diğer kullanımı yaygın olan numara 2 ‘dir. Bu numarayı daha çok mutfak eşyası, süt, deterjan ve şampuan kutularında görüyoruz. Ayrıca ürün malzemesi daha ağır ürünleri taşıyabilecek kadar dayanıklıdır. 2 numaralı ürünlerin geri dönüşümü kolaydır ve tekrar tekrar kullanıma uygundur.
3 Numara- PVC / V (polivinil klorid)
3 numara polivinil klorid adı verilen bir kimyasal içermektedir. Bu içerdiği kimyasaldan ötürü kullanımı tartışma konusudur. Genellikle film ve folyo gibi malzemelerde ve ambalajlamada kullanılmaktadır. Gıda ambalajlarında kullanılan PVC yapısındaki vinil klorür kanserojendir ancak polimerizasyon sırasında vinil klorür monomeri PVC ‘ye dönüşür ve bu serbestleşen vinil klorür insan sağlığına zarar vermeyecek düzeye inerse PVC kullanılabilir.[1]
4 Numara- LDPE (düşük yoğunluklu polietilen)
Gıda ambalajında en yaygın kullanılan numara 4 ‘tür. Market poşetlerinde, yemek saklama kaplarında bu numarayı görebiliriz. Tekrar kullanılabilir.
5 Numara- PP (polipropilen)
Güvenilirliği yüksek olan numara olarak bilinmektedir. Yoğurt kaplarında, saklama kaplarında, pipetlerde bu numaraya rastlayabiliriz. Isıya karşı dirençli olması ürünün daha çok kullanılmasını sağlıyor. Ayrıca yüksek dirence sahip olması bulaşık makinesinde yıkanmasına ve mikrodalgada kullanılmasına olanak veriyor. Geri dönüştürülebilir ve tekrar tekrar kullanıma uygundur. Kullanımı güvenlidir.*
6 Numara- PS (polistiren)
Tek kullanımlık kaplarda (bardak, tabak, yemek paketleri) bu numarayı görmek mümkündür. Ucuz ve hafif bir plastiktir. Ancak uzun süreli kullanımı tavsiye edilmemektedir.
7 Numara- Diğer
Bu numaralı plastikler yukarıdaki plastiklerin karışımı ya da daha farklı bir plastik içeriğine sahiptir. Ancak örnek verecek olursak Bisfenol A (BPA) ve polikarbonat (PC) diyebiliriz. Polikarbonat bazı gıda ambalajlarında kullanılmaktadır. Geri dönüşümleri oldukça zordur bu yüzden kullanımı tavsiye edilmemektedir.
- ‘ Kullanımı güvenlidir’ ifadesi plastik ürünler arasında değerlendirme yapmak için kullanılmıştır. Elbette plastik ürünlere göre cam ürünleri kullanmak daha güvenilir ve sürdürülebilirdir. Ancak burada amaç kullandığımız plastik ürünler hakkında bilgi sahibi olmaktır.
Meraklısına;
Gıda Etiketinde Bulunması Zorunlu Bilgiler Nelerdir?