Turist hastalığı (ishali) diğer bir adıyla yolcu hastalığı, özellikle gelişme ve sanayileşmenin yüksek olduğu bölgelerden, daha az gelişmiş bölgelere seyahat ederken karşılaşılan hastalıkların tümü olarak ifade edilmektedir. Bağırsak mikrobiyotasını bozan ve çoğunlukla zararsız olan bu enfeksiyon yolcu ishali olarak da tanımlanmaktadır. Çok yaygın görülebilen bu enfeksiyon seyahat edilen bölgeye, coğrafi koşullara ve kişinin özelliklerine bağlı olarak belirtiler göstermekte ve enfeksiyon seyri devam etmektedir.
Turist Hastalığı Nereden Bulaşır?
Enfeksiyonun en birincil etkeni bakterilerin (Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter) olduğu yapılan araştırmalar sonucu netlik kazanmıştır. Ayrıca parazitler (Giardia, Cryptosporidium, vb.) veya virüsler (nörovirüs, rotavirüs) de bu enfeksiyonun nedenleri arasında sayılmaktadır. Enfeksiyona, gıdalar ve kirlenmiş su neden olmaktadır. İnsan veya hayvan dışkısıyla bulaşan çiğ sebzeler, az pişmiş et veya balık, soyulmamış meyve ve açıkta satılan yiyecekler de enfeksiyon riskini arttırmaktadır.
Hijyen kurallarına uyulmadığı taktirde bu enfeksiyondan kaçınılması oldukça zordur.
Turist Hastalığı Belirtileri
Belirtileri ve süresi bakteriyel, parazit veya virüs kaynaklı olmasına bağlı olarak değişiklik gösteren turist ishali, çoğunlukla aniden başlayan bir enfeksiyondur. Genel olarak, enfeksiyon günde üç kez sulu dışkılama ile kendini göstermektedir. Dışkı kıvamındaki değişikliklere ek olarak ateş, mide bulantısı, kusma, şişkinlik, karın krampları ve huzursuzluk da görülebilmektedir. Bu enfeksiyon, sulu ishal nedeniyle artan sıvı kaybıyla büyük bir risk oluşturur. Vücut, sıvı kaybı nedeniyle normal işlevlerini yerine getirmekte zorlanır.
Bağışıklık kazanmak bu enfeksiyonda oldukça önemlidir. Bu bölgelerde yaşayan insanlar, hastalık yapıcı mikroorganizmalara sürekli maruz kaldıkları için bu enfeksiyondan etkilenmezler. Enfeksiyon etkenine ne kadar süre maruz kalmanın bağışıklık kazandırdığı ise belirsizdir. Araştırmalar bu konuda kesin bir sonuca ulaşamamıştır.
Turist Hastalığı Nasıl Önlenir?
Enfeksiyonun önlenmesindeki en önemli esas hijyen kurallarına uyulmasıdır. Ellerin mutlaka sabun ve suyla sık sık yıkanması gerekmektedir. Ayrıca alkol bazlı dezenfektan ile dezenfekte edilmesi de önemlidir. Hijyenik olmayan yerlerden ve açıkta satılan yiyeceklerden kaçınmakta enfeksiyonu önlemenin bir diğer yoludur. Özellikle enfeksiyon kaynağı sayılan yiyeceklerin tüketiminden kaçılması gerekmektedir.
Enfeksiyonun en önemli etmeni olan suyun güvenliği önemlidir. Eğer su güvenli değilse, kaynatarak kullanmak ya da kapalı şişe suları tercih etmek enfeksiyondan korunmanın en önemli gerekliliğidir.
Meraklısına:
ŞEKER ALKOLLERİ: Doğal Tatlandırıcıların Sırları