Elektrikler kesilip buzluk ve buzdolabı çalışmayı durdurduğunda yiyeceklerimizle ilgili sorunlar yaşamaya başlarız. Büzüşen sebzeler, paketten ele bulaşan dondurmalar, dondurma kutusu içindeki kötü kokan sarmalar…
Peki buzluğumuz çalışmıyorsa neler yapabiliriz?
Öncelikle buzluğunuz çalışmayı durdurdu ve 24 saat içerisinde tekrar dondurmaya başlayacağı biliniyorsa kapıyı hiç açmamak en iyi tercih olacaktır. Çünkü kapıyı açmak, dışarıdaki sıcak havanın buzluğa doğru hareket etmesi demektir, sıcaklık yükseldiği zaman gıdaları korumak zorlaşacaktır. Eğer ki çalışmama durumu uzun sürecekse, çalışan bir buzluğa koymak daha mantıklı olacaktır.
İkinci dikkat etmemiz gereken nokta, buzluğun doluluk oranıdır. Buzluk dolu ise yemek bir gün daha soğuk kalacaktır; yarısından daha az doluysa bu süre kısalacak, gıdalar çözünüp, su damlatmaya başlayacaktır.
Elektrikler geldi, dondurucunuz tekrar çalıştı, sıra, içeriğinde nelerin bozulduğuna bakmaktır. Genel olarak çözünen gıdaların tekrar dondurulması risklidir. Ancak farklı gıdaların çözünme sıcaklıkları da değişiklik göstermektedir:
- Pişmiş yemekler ve kabuklu deniz ürünleri için 5 derece kuralı geçerlidir. Ürün, üç saatten fazla 5 dereceyi geçtiyse atılmalıdır. Peki nasıl anlayacağız? Ambalajı sıktığınız zaman buz kristallerini hissediyorsanız tüketebilirsiniz.
- Çiğ et, tavuk ve balık, pişmiş yemeklere göre çözünmeye karşı daha dirençlidir. Çiğ etler, hemen yenilirse genellikle kurtarılabilir. Ancak tedbir amacıyla et, 75°C’lik bir iç sıcaklığa kadar pişirilmelidir.
- Meyveler çözülerek, kalitesinden çok az ödün de verse hayatta kalır ve pişirmede kullanmak güvenlidir.
- Süt ürünü içeren, kremalı veya dolgulu pişmiş ürünler, pudingler ve dondurmalar atılmalıdır.

Dondurucunuz artık mikrop yuvası
Dondurucu veya buzdolabı devre dışı bırakıldığında, sıcaklıktaki artış mikroorganizmaların hızla çoğalmasına neden olur. Çözülen yiyeceklerden damlayan sıvı, makine içerisine sızabilir ve arızaya neden olabilir. Ayrıca cihazlar kötü de kokabilir. Bir arada bulunan buzdolabı/dondurucularda, buzdolabı, kokuyu ve gıda zehirlenmesi tehlikesini sürdürerek, dondurucuyu yeniden mikroorganizma deposu haline getirmeye devam ettirebilir.
Çözüm, hem dondurucuyu hem de buzdolabını, iyice temizlemektir.
Milyonlarca yeni mikrobiyal hücre ile yeniden aşılanmalarını önlemek için yüzeyleri yıkamak için yeni, temiz bezler kullanmak önemlidir. Temizleme işlemi karbonatlı su ile durulanarak bitirilmelidir.
Meraklısına: Gıdalarda sinerjistik etki nedir?