Başta çikolata ve şeker olmak üzere, karbonhidrat içeriği ve enerji yoğunluğu yüksek gıdaların tüketimini artırır. Bu tür besinler kişilerde aşırı yeme isteğine ve ödül duygusunun gelişmesine neden olmaktadır.
Çikolata Bağımlılığı
Çikolata, karakteristik dokusu, aroması ve hafif acı-tatlı tadı nedeniyle çoğu insan tarafından lezzetli bulunan, mutlu ruh hallerinde sıklıkla tüketilen, yağ ve şeker açısından zengin bir besindir.
Bağımlılık yaptığı iddia edilen çikolata, en çok arzu edilen yiyeceklerden biridir.
Yapılan araştırmalarda;
- Çikolatanın insanların kendilerini iyi hissetmelerini sağlama, fiziksel ve psikolojik heyecan duygularını artırma, rahatlatma ve ruh halini iyileştirici gibi etkilerinin olduğu,
- Bazı bireylerin çikolatayı antidepresan veya stres giderici olarak gördükleri,
- Çikolata bağımlılığının 18-29 yaş arası bireylerde daha yüksek olduğu ve yaş ilerledikçe bağımlılığın azaldığı,
- Genç nüfusta bağımlılık eğiliminin daha yüksek olmasının nedeni gençlerin çevresel faktörlerden ve reklamlardan daha fazla etkilendiği,
- Kadınların yaşlandıkça tatlı yiyeceklere olan isteklerinin azaldığı,
- Kadınlar üzerinde yapılan farklı bir araştırmada çikolata ve elma tüketimi sonrası ruh halleri karşılaştırıldı. Hem çikolata hem de elma tüketimi açlık hissini bastırdı. Ancak çikolatanın duyusal özelliğinden dolayı çikolata tüketenlerde elma tüketenlere göre yoğun bir haz duygusu gözlemlendi. Öte yandan bunu hemen suçluluk gibi olumsuz düşünceler takip etmiş ve çikolata tüketiminin duygusal karanlığa neden olabileceği fikrini de akla getirmiştir.
- Çikolataya eğilimi inceleyen bir çalışmada suçluluk veya kaçınma ile çikolata isteği arasında anlamlı bir ilişki olduğu,
- Aynı çalışmada çikolatanın neden olduğu suçluluk duygusunun yüksek vücut ağırlığına sahip bireylerde, normal ve düşük vücut ağırlığına sahip bireylere göre daha yüksek olduğu,
- Almanya ve Kuzey Amerika’da kadınlarda çikolata bağımlılığı oranı erkeklere göre daha yüksek olmasına karşın Avrupa’da eşit olduğu belirlenmiştir.
- Çikolata özleminin magnezyum eksikliğine bir tepki olarak da öne sürüldüğü belirtiliyor. Bununla birlikte, bir magnezyum takviyesinin çikolata isteğini azalttığı kanıtlanmıştır. Çünkü magnezyum açısından zengin bazı yiyecekler ne arzulanır ne de çikolataya olan isteği tatmin etmektedir.
Meraklısına:
Çikolata Çiçeklenmesi (Chocolate Blooming) Nedir?
Referanslar
[1] Parker, G., Parker, I., ve Brotchie, H. (2006). Mood state effects of chocolate. Journal of affective disorders, 92(2-3), 149-159.
[2] Taylor, M. (2019). A review of food craving measures. Eating Behaviors, 32, 101-110.