Thiram, endüstride şelatlayıcı ajan, ticari olarak güneş kremlerinde kullanılmaktadır. Ek olarak tıpta insan uyuzunu tedavi etmek için kullanılan çok yönlü bir bileşiktir. Asıl kullanıldığı tarım alanlarında ise mahsullerin zarar görmesini önleme amacıyla kullanılan bir pestisit olan ditiyokarbamat bileşiğidir. Bunun yanında tahıl, tohum, meyve, sebze ve çim bitkilerinde vb. mantar enfeksiyonlarını önlemek amacıyla fungisit ve ektoparazit öldürücü olarak kullanılmaktadır.
Pestisitler, çeşitli yollarla besin zincirimize girebilir ve vücudumuzda kolaylıkla varlığını sürdürebilirler. Özellikle thiram gibi tarım alanında pestisitlerin yaygın kullanımı sonucu suda yaşayan organizmaları, kuşları, balıkları, tavukları ve insanlar da dahil olmak üzere canlılar üzerinde olumsuz etkileye sahip olabilmektedir.
Thiram’ın Canlılar Üzerine Etkileri
Çalışmalar Thiram’ın hayvanlara ve insan sağlığına zararlı etkileri olduğunu göstermiştir. Özellikle tiroit bezinin bozulması, el egzaması veya dermatit olmak üzere deri lezyonları gibi belirtiler görülebilmektedir. Bazı kuş türlerinde ise iskelet problemleri, sıçanlarda üreme bozuklukları gibi çeşitli toksikolojik etkilere sahiptir. Üstelik thiram ile kontamine olmuş ürünlerin üreticilerde ve tüketicilerde akut referans dozu ve maruz kalımına bağlı olarak akut zehirlenme (tek bir dozda yada kısa süre içinde tekrarlayan dozla maruz kalındığında oluşan toksik etkilerdir) riski ortaya çıkabilmektedir. Ancak çiftçiler ve sanayi çalışanları, üretimi, işlenmesi, tarımsal uygulaması veya mahsul hasadında maruz kalmaları uzun sürebilmektedir. Bu nedenle bu onlar için önemli bir endişe kaynağı oluşturmaktadır.
Ülkemizde Yasaklanması
Thiram AB’de, yeşil aksam (buğdayda görülen hastalık türü) uygulamalarının tüketicilerde ve işçilerde akut riski yüksek olması, hayvanlardaki olumsuz etkisi ve endokrin bozucu olmasına dair kesin bir veri bulunmamasından dolayı kullanımı sonlandırılmıştır. Ülkemizde ise ruhsatlı bulunuyor ve 2020 yılında yapılan değerlendirmeler sonucunda kullanımı kısıtlanmıştır böylelikle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından konuyla ilgili 15.08.2023 tarih ve 10898354 sayılı Aktif Madde Kısıtlamaları Hk. yazı bildirilmiştir. Bildiriye ulaşmak için tıklayınız.
MERAKLISINA:
Tehlike ve Risk Arasındaki Farklar Nelerdir?
REFERANSLAR
Salam, S., Arif, A., Sharma, M., & Mahmood, R. (2023). Protective effect of rutin against thiram-induced cytotoxicity and oxidative damage in human erythrocytes. Pesticide Biochemistry and Physiology, 189, 105294.
Salam, S., Arif, A., Nabi, F., & Mahmood, R. (2023). Molecular docking and biophysical studies on the interaction between thiram and human hemoglobin. Journal of Molecular Structure, 1272, 134188.
Eswaran, S. G., Mamat, M. H., & Vasimalai, N. (2023). Spectrophotometric detection of thiram. Pesticide in vegetables, fruits, soil and water samples using silane-modified silver nanoparticles. Journal of Food Composition and Analysis, 120, 105327.
Ding, Y., Hao, B., Zhang, N., Lv, H., Zhao, B., & Tian, Y. (2023). Rapid determination of thiram. Atrazine pesticide residues in fruit and aqueous system based on surface-enhanced Raman scattering. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 285, 121873.
Bitki koruma ürünleri veri tabanı. (n.d.).