Protein, büyüme ve gelişme için hayati bir besin ögesidir. Özellikle organların, kasların ve kemiklerin yapımında önemli rol oynarken, güçlü bir bağışıklık sistemi için de gereklidir. Ancak her şeyde olduğu gibi azı karar, çoğu zarar. Gelgelelim bizler için son derece önemli olan aşırı protein tüketimi bizi nasıl etkiler?
Aşırı Miktarda Protein Tüketiminin Etkileri?
- Kalp Damar Rahatsızlıkları: Özellikle hayvansal kaynaklı gıdalar yüksek doymuş yağ içerir.
- Kanser Riski: Kırmızı et ve işlenmiş etlerin tüketimi, kalın bağırsak, meme ve prostat kanseri riskini artırabilir.
- Böbrek Sorunları: Fazla protein, böbreklerin aşırı çalışmasına neden olabilir.
- Kemik Sağlığı: Yüksek protein alımı kalsiyum kaybına yol açarak kemik erimesi riskini artırır.
- Gut Hastalığı: Aşırı protein tüketimi eklemlerde gut hastalığına sebep olabilir.
- Ağız Kokusu: Protein tüketimi fazla olup karbonhidrat alımı azaldığında vücut enerji elde etmek için karbonhidrat yerine yağ yakar ve keton adı verilen kimyasal madde ortaya çıkarır. Buna bağlı olarak ağız kokusu oluşabilir.
Ayrıca yapılan araştırmalara göre fazla protein tüketimi kas kütlesini, kas fonksiyonunu ve vücut ağırlığını iyileştirdiği algısı oluşturmuş bu da bireyler de fazla protein alımının ‘sağlıklı’ olduğuna inanmasına yol açmıştır. Bu duruma örnek olarak ABD’deki yetişkinlerin %65’inin gıda ürünü satın alırken protein içeriğini dikkate alması ve daha fazla protein tüketmeye elverişli oldukları görülmüştür.
Uzmanlar, protein alımını bireyin yaşına, cinsiyetine, fiziksel aktivitesine ve sağlık durumuna göre ayarlamayı önermektedir. Ancak, yetişkinler için önerilen günlük protein alımı, kilonuz başına 0,6-0,83 gram arasında değişmektedir.
Protein alımında denge sağlamak, sağlıklı bir yaşam için önemlidir. Kısacası hem yetersiz hem de aşırı protein tüketimi olumsuz sağlık etkilerine neden olmaktadır.
Meraklısına:
Bu Gıdaları Tekrar Isıtmak Riskli!
Kaynaklar
https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/makale/fazla-protein-tuketmek-zararli-mi